Jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-lexus (6)

25 Jaar Jeunes Restaurateurs. Agentz beleeft gastronomisch Zeeland

Een uit passie ontstaan gevoel voor esthetiek, detail en een eeuwig durend streven naar duurzaamheid en kwaliteit. Met deze pijlers viert Jeunes Restaurateurs dit jaar zijn 25-jarig jubileum. De inmiddels internationale club van top-etablissementen telt inmiddels 350 aangesloten restaurants en 160 hotels verspreid in 16 landen. Agentz ervoer de warme en gastvrije Jeunes Restaurateurs (JRE) passie op een mistige, kille en mistroostige voorjaarsdag.

Jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-lexus (7)

Fluisterstil komt ‘ie voorrijden, mijn shuttle. Het portier wordt geopend, ik neem plaats op een Ottoman zetel terwijl de kluisdeur zich geruisloos weer sluit. Het aroma van leder, verfijning en weelderige materialen prikkelt mijn zintuigen. Eenmaal onderweg waan ik mij een vorst. Een fris exemplaar althans, geen Charles of Camilla, maar eerder een Deens of Zweeds type. Stijl- en klassevol, maar met een hedendaagse twist.

jre-restaurateurs-lexus-ottoman-chair

Ik heb plaatsgenomen in een Lexus, een LS met op de achterruit een sticker; JRE & Lexus on tour. Het chique automerk mag zich namelijk de exclusieve partner van JRE noemen. Treffend, gezien dezelfde passionele drang naar duurzaamheid, esthetiek en kwaliteit. “Onze klanten houden van het goede leven en nemen enkel genoegen met het beste.” vertelt Elly Doeve van Lexus Nederland. “Omotenashi, noemt Lexus dat en dat staat in Japan garant voor absolute gastvrijheid.”

Jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-lexus (4)

Helemaal zen door de massagestoelen, arriveer ik na een klein uurtje rijden in Zeeland. Yerseke om precies te zijn, alwaar De Oesterij zijn deuren voor mij heeft geopend. Een kwekerij – met een meer dan honderd jaar rijke historie, een proeverij, gezellig terras en een shop. Ik verruil het leder-aroma voor het zilte van de Oosterschelde en krijg een uitgebreide rondleiding door het bedrijf. Grote diepe oesterputten – die in een directe verbinding met het open water staan – (om zo gebruik te maken van het natuurlijke verloop van eb en vloed) herbergen een kostelijke lading van Zeelands beste Oesters.

Jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-lexus

Bij De Oesterij maak ik kennis met Laurent Smallegange van Restaurant Spetters in Breskens. Chef en tevens bestuurslid van de JRE. “Lid worden van de JRE doe je niet zomaar,” vertelt Smallegane. “Je moet een jonge ondernemer zijn met een oprechte passie voor het vak. Ben je eenmaal lid, dan krijg je ook continu de kans om je vakkennis te verrijken middels culinaire reizen. Met een kistje verse Oesters onder de arm verlaat Laurent het terrein en zetten we gezamenlijk koers naar de om de hoek gelegen haven.

Jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-lexus (1)

Ik ga aan boord van de Oesterbaron, boot YE-7 met de naam C’est la vie. Een oesterschip waarmee de Oesterbaron rondvaarten over de Oosterschelde verzorgt. We verlaten de haven, de Pelegrino’s, Panna’s en het klinken van glaswerk verraden subtiel wat er staat te gebeuren. Een proeverij! Met een zucht van verlichting wordt de eerste fles ontkurkt en nip ik al snel van een goede Sauvignon Blanc. Deze vormt een smakelijke entree voor een oog- en tongstrelende serie verse oesters bereid door Spetters’ chef, Laurent. “Ik heb de oester gegarneerd met een Duindoornbes, een echt Zeeuws besje, gekonfijte citroenschil, ponzu en voor het knapperige, gepofte rijst.” Een buitengewoon excellente smaaksensatie van het pure, zilte en het bijzondere van een oester gecombineerd met het friszure en de zoete balans van de additieven. Terwijl het welbekende ‘Zoutelande’ door de speakers galmt, zorgt Restaurant, ‘t Vlasbloemeken uit Koewacht vervolgens voor een pakkend vervolg. Een stukje Oosterschelde Kreeft, gegarneerd met wat geitenkaas, Romanesco en een heerlijk zoete Granny Smith.

jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-agentz-lexus

Na een masterclass oestervissen direct op de Oosterschelde, zetten we na een uurtje dobberen weer voet aan wal. Mijn achterste zakt weer weg in een Lexus zetel. Diverse sensoren registreren dat ik het fris heb waarna tal van vertroetelingen als stoel- en stuurverwarming mij zo snel mogelijk weer opwarmen. We rijden door en arriveren na een twintigtal minuten bij Kingfish in Kats. Een bijzonder innovatieve viskwekerij waar een eveneens bijzonder beestje centraal staat. De “Dutch Yellowtail”. Een prachtige vissoort die duurzaam wordt gekweekt zonder antibiotica en die zich uitstekend laat bereiden als sashimi. Na een vorkje te hebben geprikt kan ik dit dan ook zeker onderstrepen. De Dutch Yellowtail blijkt al snel een stevig en zeer smakelijk exemplaar en het is dan ook beslist geen verrassing dat Kingfish nauw samenwerkt met JRE.

Jeunes-restaurateurs-jre-restaurant-zeeland-agentz-bloggersreis-lexus (6)

Diverse ambassadeur-chefs als Mart Scherp en zijn vrouw Dahni van Restaurant Scherp in Middelburg bijvoorbeeld. Daar sluit ik de smakelijke trip af met een proeverij van gerechtjes, samengesteld door JRE leden als Restaurant Hemmingway in Bergen op Zoom, De Ertepeller uit Papendrecht en natuurlijk Scherp zelf. Zo genoten we van een heerlijk stukje kabeljauw met een gerookte eierdooier, Okonomiyaki met dé Gerookte Dutch Yellowtail, Dashi en Oosterschelde Wier en als afsluiter paling met asperge. Stuk voor stuk voor zowel oog als tong op een kostelijke manier bereid, met veel passie, kennis en kwaliteit. Een regelrechte Eyeopener bleek daarnaast een wijnproeverij verzorgd door Residence Wijnen. Zij demonstreerden het effect dat een wijnglas op de wijn kan hebben aan de hand van verschillende wijnglazen van het gerenommeerde merk Riedel. Stomverbaasd was ik (als een non-wijnkenner/drinker) dat een Chardonnay minder bitter en zuur smaakt als je ‘m uit een Pinot Noir glas ervaart. Erg bijzonder, en zeker in combinatie met de culinaire hoogstandjes een belangrijk aspect.

Zelf de kwaliteit, innovativiteit en absolute Omotenashi/gastvrijheid ervaren? Neem dan eens een kijkje op de website van Jeunes en bezoek bijvoorbeeld van 4-10 juni de JRE jongerenweek. Gasten van 25 jaar of jonger genieten dan van 50% korting op de menuprijs.

FacebooktwitterFacebooktwitter