Agentz-blog-irwin-koolhydraatarm-dieet-low-carb-lifestyle-featured

Blog Irwin. Ik stopte met koolhdraten #1

Te vaak moe, te vaak lusteloos en te vaak de frustratie dat elke outfit net even iets te strak zat. Ik was het beu. En dan niet zomaar hoor, nee, al een aantal jaar. Of tien.. Misschien wel langer. Oké, ik geef toe, ik heb mijn gezondheid de laatste jaren niet echt voorrang gegeven. Waarom? Geen flauw idee, maar de transitie van single naar de gelukkigste man op aarde, huisje, boompje én beestje ging gewoon voor. Het zorgde in ieder geval niet voor de rust en regelmaat die mijn lijf nodig had. En oja, dat had het nodig. Met een lengte van 1.84m en een gewicht dat een driecijferige tendens aannam, inclusief het bijbehorende drama in de vorm van erfelijke diabetes type 2 én een te hoog cholesterol was het tijd voor actie.

agentz-ik-stopte-met-koolhydraten-koolhydraatarm-dieet

Mijn algehele fit- en gezondheid was dus belabberd, evenals de dan ook nog eens noodzakelijke bezoekjes aan de huisarts of diabetesverpleegkundige. Maar. Ik was het dus beu. Uiteraard, veel te laat, maar nooit té laat. Na het elegant piesen in een potje, het afgeven van meerdere buisjes bloed en een bezoekje aan een specialist was de uitslag dan ook ronduit droevig. “Je bent te zwaar, hebt een lange termijn suikerspiegel waar Coca Cola jaloers op is en ook je cholesterol is te hoog. Het slechte cholesterolgehalte, uiteraard.

agentz-koolhydraatarm-dieet-koolhydraten-ermee-stoppen (2)

En o, dat eten hè. Deze Bourgondiër associeert elke vorm van gezelligheid met eten. Lekker eten en dat in combinatie met doorgaans veel te grote porties. En nee, dan niet het fastfood gebeuren, maar ook gewoon de ‘gezonde’ maaltijd. De warme prak ‘s avonds bijvoorbeeld. Nasi, een pastaatje en in de zomertijd dan even naar lokale ijsboer voor een verfrissend ijsje. Visite? Toastje, chippie, bitterballetje.. Zondags Formule 1 kijken bij je schoonouders? Frietjes! Enzovoort, enzovoort. En zoals je hierboven en onder kan zien, post ik dan ook geregeld foto’s op Instagram waarop ik mijn ‘goede leven’ – en op het eerste gezicht gezond eten – tentoon stel.

agentz-koolhydraatarm-dieet-koolhydraten-ermee-stoppen (1)

Maar, zonder dat ik er erg in had, vergiftigde ik mijzelf met te veel koolhydraten. Hoe we dit op gingen lossen..? Met pillen! Niet dat ik die nog niet had, maar er kon nog gemakkelijk wat bij. Drie stuks om exact te zijn, een verdubbeling van wat ik al slikte tegen het hoge suikerpeil. Of het werkte? Ja hoor, zij het dat ik continu als één of andere afkickende alcoholist op bepaalde momenten begon te beven van een té laag suikergehalte en vanwege spierpijn (bijwerking van cholesterolverlagers) nog krakkemikkiger werd dan menig oudje. En dan moest mijn dertigste levensjaar zich nog aankondigen!

Na overleg met de specialist besloot ik mij dan ook aan te sluiten bij een diëtiste. En nee, dan niet zo’n komkommer, appel en een glas water typetje, maar eentje die een kruistocht tegen diabetes is begonnen middels het weglaten van koolhydraten. Iets dat ik al eens eerder in mindere mate had gedaan, maar uiteindelijk verslonsde. Na een intake, het opmeten, wegen en scannen was de transitie naar herstel en verbetering dan ook begonnen. Geestelijk althans, want in de praktijk was het in eerste instantie net even iets lastiger dan beoogd.

agentz-koolhydraten-koolhydraatarm-dieet-levensstijl-diabetes

Zoals met elk ander dieet (hoewel ik het zo veel mogelijk schrappen van koolhydraten liever zie als een levensstijl) begon het voor mij op een maandag. Om elf uur sloot ik de deur van de diëtistepraktijk achter mij en zette ik meteen koers richting de bakker. Jawel, de grootste vijand en leverancier van drugs aka koolhydraten. Veel bakkers bieden namelijk ook een low carb variant aan. Net even iets duurder dan een normaal brood, maar in plaats van vier klontjes suiker bevat een snee van dit brood er slechts één. Voor het gemak haalde ik een warme worst bij de Hema en zette ik voldaan koers naar huis. Jawel, een koolhydraatarme snee brood met een warme worst en wat mayonaise; dat was mijn nieuwe dieet!

agentz-koolhydraten-koolhydraatarme-levensstijl-dieet

Het brood zorgde er in samenwerking met de proteïnen en vetten uit de rookworst namelijk voor dat mijn maag na twee boterhammen en een halve worst propvol zat. Voor de rest van de dag. Iets dat ik al vrij snel opmerkte. Het hongergevoel bleef langer weg met als bijkomend – maar zeer belangrijk – voordeel dat mijn bloedsuikerspiegel ná het eten laag bleef. In plaats van dat deze nog harder dan een Tesla raket omhoog schoot, bleef deze nu op een acceptabel peil met als resultaat dat ik mij minder moe voelde.

Wat de ommezwaai naar een koolhydraatarme levensstijl, inclusief de valkuilen, uiteindelijk met mij deed lees je in deel #2.

FacebooktwitterFacebooktwitter