Agentz-Peugeot-308-GT-1 (1) featured

Gentz on the move: Peugeot 308 GT 1.6 THP 205

Na jaren van makke lammetjes en – eerlijk is eerlijk – saaie burgerbakken, heeft Peugeot eindelijk weer de weg gevonden richting spanning, dynamiek en begeerte. Was de vorige generatie 308 een saaie en lompe pakezel die prima geschikt was voor het trekken van een Kip Compact naar de Dordogne, de huidige is een strak gelijnde en elegante atleet die – voorzien van een setje potente motoren – kan rekenen op heel wat enthousiasme van autoliefhebbers. Dat het echter nóg lekkerder kan, bewijst het Franse merk met een heuse GT die naast een aantal uiterlijke verfraaiingen ook onderhuids zorgt voor de nodige lekkernij.

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (5)

Ja, met die 308 heeft Peugeot momenteel goud in handen. Zo is-ie immens populair in de zakelijke markt vanwege de combinatie van 14% bijtelling en ruimte in de vorm van een StationWagon uitvoering. Erg fijn, maar spannend? Naah. Daarvoor hebben de Fransozen een andere troef achter de hand in de vorm van een GT. Een uitvoering die leverbaar is in combinatie met een benzine- en een dieselmotor als de 180 pk sterke HDI. Nieuw is echter een 205 pk sterke 1.6 THP benzinemotor die wij in het vooronder van ons testexemplaar hadden liggen. Het is een versie van een blok dat Peugeot ook gebruikt in de RCZ R (270pk) en 208 Gti waarin ‘ie 200 pk levert.

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (6)

Oppervlakkig als we zijn beginnen we met het uiterlijk. Zo is de 308 GT – ten opzichte van zijn ‘mindere’ broertjes – voorzien van een in de grille geplaatste Peugeot-leeuw en diverse ‘GT Badges’ rondom de auto. Ware juweeltjes zijn de – standaard op de GT gemonteerde – full LED koplampen die meteen herkenbaar zijn aan de scherp kijkende en rechthoekige lichtunits. Fraai is daarbij ook de strak gelijnde LED dagrijverlichting die als heuse wenkbrauwen de LED ogen van de 308 karakter geven. Liefhebbers van gadgets en noviteiten zullen overigens de LED knipperlichtunits, die als het ware de richting aangeven middels een kleine lichtshow, kunnen waarderen!

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (9)

Aan de achterkant is het vooral de optische diffuser en de zowel links als rechts geplaatste uitlaatpijpen die de GT een onderscheidend karakter geven, net als het brede rubber dat standaard gemonteerd is op 17 inch grote lichtmetalen ‘Rubis’ velgen. Wil je meer, dan monteert Peugeot voor een vriendelijk prijsje 18 inch grote exemplaren. Hoe dan ook geven zij de 308 net even dat extra beetje smoel, zonder dat de auto – bijvoorbeeld – in rijhoogte is gezakt.

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (2)

Binnenin de 308 GT is het voornamelijk een contrasterende, en zeker fraaie!, zwart-rood setting die overheerst. Zo oogt Peugeots i-Cockpit erg chique door het zwarte leder waarmee zowel de stoelen, de deurpanelen als het dashboard zijn bekleed. Een subtiele rode bies in de vorm van stiksel doet de rest, net als de metalen pookknop.

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (12)

En het rijden dan? Dat kunnen we het beste omschrijven als ‘aangescherpt’. Zie het als een flinke lepel sambal in een verder toch al smakelijke saus. Peugeot heeft het standaard al niet malse onderstel van de 308 namelijk vooral wat uitdagender gemaakt. Zo bespeurden wij een strakker stuurgedrag, een stijvere voortrein, maar vooral een meer rigide achteras. Wil de ‘normale’ 308 soms wat deinen aan de achterkant; de GT ligt zo strak als een.. juist, GT!

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (8)

Het resultaat is een pretpakket dat ons keer op keer uitnodigde tot een stevig rijtempo. We wilden actie, vermaak en rubber ruiken. Het kleine stuurtje was opeens uitstekend op zijn plek, net als de krachtige 1.6 turbomotor. Alhoewel; we vonden en vinden het wel een beetje vreemd dat Peugeot het koppel in de eerste en tweede versnelling heeft beperkt. Pure onzin aangezien de 308 echt wel raad weet met wat extra vermogen.

Agentz-Peugeot-308-GT-1 (4)

Wat dit lekkers allemaal mag kosten? Dik 37 mille. Maar voor die centjes krijg je wel een tot de nok toe met opties afgeladen Fransoos met een uiterlijk waarbij je elke keer weer je vingers aflikt. Damn, wat heeft Peugeot de 308 een heerlijke dosis pit gegeven zonder daarbij oog te verliezen voor chique en design. Dat het overigens nog lekkerder kan, bewijzen ze met de binnenkort in Nederland te arriveren GTI. Het enige dat ons nog rest te zeggen is dan ook; Kom maar op!

in de RCZ R

FacebooktwitterFacebooktwitter