Featured-Agentz-Niels-2-de-strijdfase-ik-had-het-idee-dat-ik-er-niet-mocht-zijn

Zeer inspirerend: Niels’ ‘Gay in de biblebelt’

Triest, maar jammer genoeg iets te herkenbaar. Niels Scheurwater (19), groeide op in het in de Biblebelt gelegen Opheusden en werd vanaf zijn jonge jaren ge├»ndoctrineerd met ‘Homo zijn, dat mag niet’. De trieste waarheid in een gereformeerde gemeenschap. Alsof dat nog niet erg genoeg was, werd deze tendens ook nog eens voortgezet op de middelbare school in de vorm van continue pesterijen. Niels ontweek ze, zat vaak achterin de klas om op deze manier ook maar enige vorm van aandacht te ontwijken. Zijn gevoel had ‘ie weggestopt, hij zei tegen zichzelf ‘ik ben het niet, ik ben het niet’, maar zijn gevecht leek uiteindelijk toch te eindigen na de coming out bij zijn ouders. Iets dat – achteraf gezien – meeviel, want ondanks dat zijn ouders het nog steeds moeilijk vinden, weet Niels dat ze hem nooit de deur zullen wijzen. Niels verhuisde uiteindelijk naar onze hoofdstad, maar vind het als gelovige jongen zo nu en dan nog steeds lastig om zijn geaardheid te combineren met religie. Toch heeft Niels deze ervaring gelukkig om kunnen zetten in iets ‘positief’, maar bovenal inspirerends in de vorm van ‘Gay in de Biblebelt’. Zijn afstudeerproject en fotoreportage. Want dat Niels een begenadigd fotograaf blijkt die een ‘nare ervaring’ heeft om weten te zetten in iets ontzettend moois, bewijst deze indrukwekkend serie foto’s. Een zestal die Niels’ zijn ‘Gay in de Biblebelt’ tot zijn dertiende levensjaar weerspiegelen. Erg mooi, maar ook een tikkeltje triest omdat het model waarvoor Niels heeft gekozen, eenzelfde soort levenservaring heeft. Erg mooi en een harde reminder dat het ‘jezelf zijn’ niet overal even gemakkelijk wordt geaccepteerd.

1. De ontdekkingsfase: ‘Ik kreeg door dat ik anders was’

Agentz-Niels-1-de-ontdekkingsfase-ik-kreeg-door-dat-ik-anders-was

2. De strijdfase: ‘ik had het idee dat ik er niet mocht zijn’

Agentz-Niels-2-de-strijdfase-ik-had-het-idee-dat-ik-er-niet-mocht-zijn

3. De ontkenningsfase: ‘Ik ging me anders voordoen dan ik was’

Agentz-niels-3-de-ontkenningsfase-ik-ging-me-anders-voordoen-dan-ik-was

4. In strijd met het geloof: ‘Iedereen had een mening, maar zelf had ik nog geen idee. De algemene mening was: gay prima, maar niet praktiserend. Zelf zag ik dat toch anders’

Agentz-4-in-strijd-met-het-geloof-iedereen-had-een-mening-maar-zelf-had-ik-geen-idee

5. De coming out fase: ‘Wat een opluchting!’

Agentz-niels-5-de-coming-out-fase-wat-een-opluchting-

6. Een open einde: ‘Ik moet een keuze maken, maar ik ben er nog niet uit’

Agentz-niels-6-een-open-einde-ik-moet-een-keuze-maken

www.scheurwater-fotografie.nl

FacebooktwitterFacebooktwitter